Ključni su igrači Moskve u BiH, zajedno politički djeluju i poručili su da će ostati i dalje zajedno, nadopunjavajući se u rušilačkim pohodima na državu BiH.

 

Takvo što, u dogledno vrijeme, moglo bi međunarodnoj zajednici stvoriti poprilične glavobolje, ukoliko se u sve uključe direktno službeni Beograd i Zagreb.

 

Ono što je svakako zaparalo uši, jeste njihova zajednička priča o trećem entitetu, u kojoj su podijelili uloge - dobar i loš momak.

 

Dodik je vješto manipulirajući javnošću, kako to samo on zna i umije, lopticu o navodnom dogovoru Čovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o trećem entitetu, prebacio Sarajevu, koje je dovedeno u poziciju da se brani od izmišljotina. Bila je to jedna u nizu njegovih "političkih bombi", pa ko se upeca na nju dobro i jeste.

 

Ipak, da to nije dogovor Izetbegović - Čović, već Dodik - Čović, pokazala su jasno obojica kroz svoje istupe pred Vijećem sigurnosti, fudbalskim žargonom kazano "nabacujući jedan drugom na volej".

 

Čović, kao i uvijek glumeći dobrog momka i samoproglašenog "nositelja europskih vrijednosti", upakovano u diplomatski celofan, provukao je priču o trećem entitetu, koja se ko biva imputira Hrvatima, a to nije "točno".

 

- Insistiranje na ustavnom okviru BiH, koji se temelji na ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, nije zagovaranje podjele BiH, što neki često neargumentirano i neutemeljeno imputiraju Hrvatima u BiH. Prečesto se legitimno insistiranje na pravu i ustavu proglašava nacionalističkim djelovanjem i treba prestati s takvim etiketiranjem – kazao je Čović.

 

A onda je na scenu stupio loš momak u liku i djelu Milorada Dodika, te ono što ne smije Čović jer bi mu to narušilo "ugled", izgovorio je on:

 

- Bosna i Hercegovina ima šansu, i to kažem svima vama, Bosna i Hercegovina može preživjeti kao dejtonski konstrukt sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, sve dok Hrvati ne budu tražili entitet za sebe, što bi onda BiH pretvorilo u zemlju sa tri entiteta i tri konstitutivna naroda, a što bi jedino bilo pošteno i pravedno - kazao je Dodik.

 

Mnogi se pitaju, zbog čega se Dodik istura ispred Čovića, i na sebe preuzima političke strelice koje se ispaljuju. Odgovor je vrlo jednostavan i logičan. Lideru SNSD-a, a od čega itekako ima određene benefite u dijelu međunarodne zajednice, odgovara da ne priča o tome kako su samo Srbi ugroženi, već da se dva naroda, i Srbi i Hrvati, osjećaju nezadovoljnima u Bosni i Hercegovini.

 

Podsjetimo, za razliku od ovog posljednjeg istupa gdje se branio, a planski jer zna odlično da bi mogle uslijediti sankcije, Čović je ne tako davno gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića kazao:

 

- Već više od deset godina tražimo put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine - rekao je Čović prije samo tri godine.

 

A 2011. je jasno poručio:

 

- HDZ će se zalagati za treći entitet i Mostar kao hrvatski stolni grad sve dok to ne bude ostvareno.

 

U oktobru 2012. godine, kazao je:

 

- Dobra večer iz Mostara, budućeg glavnog grada hrvatske federalne jedinice u BiH. Moramo svu svoju snagu usmjeriti da građanima BiH kažemo kako je treći entitet ili treća federalna jedinica s hrvatskom većinom jedina realnost naše zemlje - izjavio je on.

 

U aprilu prošle godine, kako je izjavio lider SDA Bakir Izetbegović, Čović je "odustao od trećeg entiteta", ali ovu je izjavu Izetbegović ipak dao uz zadršku.

 

- Na posljednjem sastanku delegacija SDA i HDZ održanom prije mjesec u Mostaru, Dragan Čović je sam povukao temu trećeg entiteta, kazavši da Hrvati niti imaju takve namjere, niti ih više spominju. Ponovio je to zatim na press konferenciji koja je uslijedila. Nadam se da je to kazao iskreno, jer zaista je nemoguće iscrtati kartu hrvatskog entiteta s obzirom na izmiješanost Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH - kazao je tada Izetbegović.

 

Franjo Tuđman svojevremeno nije uspio izdejstvovati treći entitet i danas 25 godina poslije Čović se služi svim mogućim političkim sredstvima, a najviše blokadama i stvaranjem kriza, kako bi se ostvarile njegove želje. Treći entitet i svaki narod bira svog predstavnika, a nikako građanski koncept koji mora biti utemeljen na pet strazburških presuda, čiju implementaciju on koči svih ovih godina. To je njegov cilj. Ovoga puta, što Čović misli, Dodik govori.