Zatražili smo pojašnjenje za tri osobe koje je Tabaković naveo u svojoj izjavi: Ajnija Hakić, Mujo Duraković i Avdo Krdžić.

 

- Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" uputila je žalbu Sudu BiH za 132 osobe iz Srebrenice koje su se registrovale za glasanje iz dijaspore, a čije su prijave bile odbijene. Pet žalbi je odbijeno zbog nevažećih dokumenata. Među odbijenima nije Ajnija Hakić, koja je u junu poslala svoj PRP-1 obrazac i čiju je prijavu CIK prvobitno odbio. Njena žalba je uvažena te je dobila glasački materijal, ali četiri dana nakon održanih izbora – kazao je, između ostalog, Tabaković.

 

Međutim, iz CIK-a su nam rekli da je Ajnija Hakić koja živi u SAD-u dostavila svoju prijavu za registraciju za glasanje putem pošte, ali da se ne nalazi u izvodu Centralnog biračkog spiska za glasanje putem pošte.


- Njena prijava je odbijena i njeno ime se nalazi među više od 27.000 odbijenih, tako da nije mogla ni dobiti bilo kakav glasački paket. Ono što je objavljeno kao dokaz, nije dovoljno da bi se pouzdano utvrdilo da li je to ona zaista i dobila – navode iz CIK-a.

 

U drugom slučaju, Muje Durakovića, jedina osoba pod tim imenom i prezimenom registrirana za glasanje iz Australije, ima prijavljeno mjesto prebivališta u Ilijašu, te je tu i registriran za glasanje, a ne za Srebrenicu.

 

- Nama nije dostavljen dokaz da je dobio glasački paket. Avdo Krdžić, osoba sa tim imenom i prezimenom, registrirana je da glasa iz SAD-a za Lukavac, a ne za Srebrenicu i on je trebao i dobiti glasačku kovertu za Lukavac – kažu iz CIK-a.

 

Poručuju da njima nije dostavljen niti jedan dokaz, te da CIKBiH uopće nije odgovoran u ova tri konkretna slučaja koja je naveo Alija Tabaković.