Džaferović je kazao da je Predsjedništvo BiH razmatralo nekoliko važnih tema, među kojima se izdvajaju obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i usvajanje zajedničke izjave tri člana Predsjedništva tim povodom.

 

- Raspravljali smo o migrantskoj krizi u BiH i nizu međunarodnih ugovora koje BiH treba da zaključi. Predsjedništvo BiH je danas usvojilo zajedničku izjavu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma sa akcentom na razvoju i jačanju BiH u miru, stabilnosti, izgradnji međusobnog poštivanja, razumijevanja i uvažavanja svih naroda i građana iz svih dijelova BiH – izjavio je Džaferović.

 

Takva, dodao je, treba i biti budućnost BiH, a naročito u kontekstu osiguravanja uvjeta za ostanak mladih u našoj zemlji.

 

- Predsjedništvo BiH je izrazilo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata u BiH – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

Ministar sigurnosti BiH je danas dostavio informaciju Predsjedništvu BiH o stanju migrantske krize, te je konstatirano da je Ministarstvo sigurnosti poduzelo značajne korake u vezi sa zaštitom granice BiH i potpisivanjem sporazuma o readmisiji, što je, pojasnio je Džaferović, dovelo do toga da BiH danas na svom teritoriju ima manje migranata nego što je to bio slučaj ranije.

 

- Ono što je posebno zatraženo je to da sve policijske agencije u BiH moraju bez rezerve da primjenjuju zakone ove zemlje kako bi se u potpunosti zaštitila lična i imovinska sigurnost građana BiH i zaštitio javni red i mir – izjavio je Džaferović.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je, odgovarajući na medijske upite, kazao da su postojali različiti prijedlozi izjave, ali da je usaglašen jedinstven tekst bez spornih termina, kojeg je Džaferović i pročitao.

 

- Obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, cijeli region Zapadnog Balkana, ali i Evropu u cjelini. Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredijeljenost za poštivanje odredbi Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH koji je njegov sastavni dio. Predsjedništvo BH izražava zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira kao i rekonstrukciji BiH. Danas je jedinstvena prilika da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH u svim njenim dijelovima. Predsjedništvo BiH pozdravlja sve napretke koji su od Općeg okvirnog sporazuma za mir do danas napravljeni na polju ekonomije, obrazovanja, demokratizacije društva, vladavine prava, javne uprave i druge. Obaveza svih nivoa vlasti u BiH jeste da pojačamo napore kako bismo osigurali narodima i građanima da mogu živjeti dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje. Danas je prilika da posjetimo na obavezu da se saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata. Prošlo je 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma i većina građana BiH, naročito među mlađim generacijama, žele da imaju priliku za život, obrazovanje i rad u stabilnom i prosperitetnom društvu. Mi, članovi Predsjedništva BiH, potvrđujemo svoju opredijeljenost da pravimo društvo po mjeri svih naroda i građana, a naročito mladih kojima želimo omogućiti ostanak i budućnost u njihovoj domovini. Predsjedništvo BiH smatra da je u ovom vremenu pandemije neophodno unaprijediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa COVID-19, kao i u pogledu migrantske krize. Predsjedništvo BiH ponavlja svoju spremnost i opredijeljenost za jačanje dobrosusjedskih odnosa u regionu na bazi mežusobnog poštovanja i uvažavanja u skladu sa međunarodnim pravom – glasi izjava.

 

Pojasnio je da će ona biti nešto drugačije složena, ali da će citirani sadržaj biti suština oko koje su se složili članovi Predsjedništva BiH. Također je potvrdio da će Predsjedništvo BiH sutra imati online sastanak sa Philipom Reekerom, d. pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i euroazijske poslove, sa kojim će razgovarati o odnosima BiH i SAD-a, te o brojnim drugim temama.



- Ono što ja znam, akcenat treba da bude na ekonomskoj saradnji i jačanju ekonomske saradnje između SAD-a i BiH - izjavio je Džaferović.



Najavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i sastanak sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom, sa kojim će članovi Predsjedništva BiH razgovarati u subotu.

 

Džaferović je izrazio saučešće porodici ubijenog Jasmina Berovića.