You are here:NaslovnaVijestiBiHU mrtvačnicama u BiH: Oko 3.000 posmrtnih ostataka nije identificirano
09
Oktobar

U mrtvačnicama u BiH: Oko 3.000 posmrtnih ostataka nije identificirano

Published in BiH

Pregled stanja u mrtvačnicama u Bosni i Hercegovini koji se isključivo odnosi na utvrđivanje stvarnog broja posmrtnih ostataka koji godinama leže u ovim objektima neidentificirani, a kojih je od 2.600 do 3.000, prema riječima Lejle Čengić, portparolke Instituta za nestale osobe u BiH, uskoro bi mogao biti završen. Proces je počeo 2014. godine i okončan je u Mostaru, Goraždu, Nevesinju, Komemorativnom centru Tuzla, u Miljevićima u Istočnom Sarajevu.  

 

- Mislim da je pri kraju i pregled stanja u Gradskom groblju Visoko. Ostaje još da se uradi u Šejkovači (Krajina identifikacioni projekt) i još nekim manjim mrtvačnicama. U nekim je ovaj proces dao rezultate, u smislu da smo dobili nove identitete, kao što je to u Mostaru, dio identiteta u Goraždu. U nekim mrtvačnicama ih nije bilo, jer je očito da su od starta urađene stvari kako treba. Prosto su uzeti svi koštani uzorci i jednostavno nije ni bilo potrebe za uzimanjem rezervnih koštanih uzaraka. Dakle, kako u kojoj mrtvačnici. Ali eto, u nekima je ipak bila potrebna kontrola u smislu utvrđivanja stvarnog stanja i eventualnog uzimanja rezervnih koštanih uzoraka, kako bismo uložili dodatne napore da dođemo do dodatnih identiteta. Cilj pregleda stanja je identifikacija posmrtnih ostataka koji godinama leže u mrtvačnicama. Pretpostavke su da će revizija biti dosta brzo završena - govori nam Čengić.

Objašnjava da će nakon revizije sigurno postojati određen broj neidentificiranih posmrtnih ostataka, jer, kako kaže, jedan broj i nije iz proteklog rata.

- Oni će sigurno biti odvojeni od ovih žrtava koje su iz proteklog rata. Jedan broj neće biti identificiran jer u nekim slučajevima su pobijene čitave porodice i nema ko dati krv. I oni će nažalost ostati neidentificirani. Moguće je, a to je opet odluka Tužilaštva i Suda, da će biti ukopani u nekim posebnim sudskim parcelama sa oznakama i tu će ostati ako u nekom trenutku neko od daljnih rođaka ne da krv i ne dođe DNK nalaz. To je neka od ideja. Za sada će oni ostati jedan period u ovih 12 centara za obdukciju mrtvačnica, otprilike koliko ih ima na području cijele BiH. Od toga tri na području RS-a, a ostali u FBiH - rekla nam je Čengić.

Osvrnuvši se na broj nestalih u agresiji na našu zemlju, Čengić podsjeća da se još uvijek traga za 7.000 nestalih u Bosni i Hercegovini, među kojima je najviše Bošnjaka.

- Ove godine smo imali ekshumacije iz tri masovne grobnice. Tako je u primarnoj masovnoj grobnici Miljevina ekshumirano pet osoba, u Vlasenici 11 i Koričanskim stijenama 137 posmrtnih ostataka. To je obilježilo ovu godinu - govori Čengić.

IB.com /Faktor.ba