You are here:NaslovnaVijestiBiHSvi Dodikovi referendumi: Naredbe iz Washingtona i hladan tuš iz Rusije
09
Oktobar

Svi Dodikovi referendumi: Naredbe iz Washingtona i hladan tuš iz Rusije

Published in BiH

- Ovo je prilika da rehabilitujemo priču o referendumu. Neprihvatljivo je da se za ovakav zločin daju ovakve presude. Pozivam Srbe da napuste ove institucije i dođu u RS da se dogovorimo šta će dalje raditi – izjavio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik komentirajući oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

Milorad Dodik: Neustrašiv samo na riječima  FOTO: ARHIV
Milorad Dodik: Neustrašiv samo na riječima FOTO: ARHIV
 

Dodikova priča o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koju svako malo spominje, već odavno je prerasla u jeftino, svakodnevno politiziranje u koje više ne vjeruje ni sam predsjednik manjeg bh. entiteta.

Naime, Milorad Dodik, kako tvrde dobro upućeni izvori, nije odustao od referenduma zbog "političkog nejedinstva" u Republici Srpskoj, kako to u javnosti pokušava opravdati, nego zbog direktnog pritiska američke administracije iz Washingtona, koji su "baji iz Laktaša" prije tri sedmice jasno i nedvosmisleno poručili: referenduma u RS-u neće biti, ili više neće biti Dodika na političkoj sceni.

Naredba iz Washingtona Dodiku je stigla polovinom septembra, kada je Ambasada SAD-a u BiH ugostila šefove misija američkih ambasada iz regiona. Tom prilikom u Sarajevu je boravio i sa predstavnicima bh. vlasti se sastao i Brian Hoyt Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a. Upravo je Yee Dodiku naložio da odustane od referenduma o Sudu i Tužilaštvu, upozorivši ga da za razliku od referenduma o 9. januaru, SAD neće tolerisati još jedno "dešavanje naroda" u RS-u. To se, također, ne odnosi samo na izjašnjavanje o Sudu i Tužilaštvu, već i na najavljeni referendum o statusu RS-a koji je SNSD najavio za iduću godinu, upozoren je Dodik.

Samo spominjanje imena Hoyt Yeea jučer je vidno iznerviralo Dodika, koji se na press konferenciji nije mogao suzdržati od psovki.

- Ma j... mi se za Hoyt Yeeja. Šta je Hoyt Yee, bolan, prošlost u politici! Izvinjavam se, nećete valjda ovo objaviti? Pa šta mlatarate s tim Yeeom, k'o da je on neki đavo, to je prošlost u politici, sav njegov uspjeh je što će završiti kao ambasador u Makedoniji – rekao je Dodik u pokušaju da odgovori na novinarsko pitanje o navodnim pritiscima Zapada.

No, to koliko je Yee za njega nebitan, najbolje ilustruje činjenica da se Dodik koncem prošle godine pojavio na saslušanju u Tužilaštvu BiH u Sarajevu u okviru istrage o održavanju neustavnog referenduma o 9. januaru. Podsjećamo, Dodik je došao dati izjavu u Tužilaštvo u svojstvu osumnjičenog u "slučaju Referendum" nedugo nakon što je kategorički izjavio da mu ne pada na pamet dolazi u Sarajevo, te da će pristati da bude saslušan jedino u pravosudnim institucijama u RS-u. Međutim, nakon samo jednog telefonskog poziva američkog diplomate Hoyt Yeea, Dodik se iznenada predomislio i ipak došao u Sarajevo, u nadi da će biti skinut sa "crne liste" Sjedinjenih Država (što se još nije dogodilo).

Kako bi se odbranio od nepopustljivih Amerikanaca, nekoliko dana nakon što je dobio instrukciju iz Washingtona, Dodik se za pomoć obratio Petru Ivancovu, ambasadoru Ruske Federacije u BiH. U šturoj agencijskoj vijesti nakon sastanka održanog u Banjoj Luci 27. septembra navodi se da su Ivancov i Dodik razgovarali o "aktuelnoj političkoj situaciji". Nezvanično, Ivancov je Dodiku priredio hladan tuš rekavši da se Rusija ni na koji način ne želi miješati u priču o još jednom referendumu.

Svjestan da bi daljnjim insistiranjem na referendumu samom sebi potpisao političku presudu Dodik je, očekivano, od svega odustao. A u očajničkom pokušaju da sa sebe skine teret odgovornosti za pompezno najavljivani referendum koji se nikada neće održati, sve nervozniji Dodik prebacio je "lopticu" na opoziciju u RS-u.

- Ako opozicija javno podrži i u Narodnoj skupštini ili bilo kako referendum i da kaže da želi da se to prevde mi ćemo provesti referendum – ustvrdio je Dodik.

S druge strane, iz opozicionih partija na Dodikove prozivke odgovaraju da se predsjednik RS-a "kukavički krije" iza njih, te da će "njihov stav biti poznat kada do referenduma i dođe"?!

No, teško je reći ko se iza koga krije – Dodik iza opozicije ili obrnuto, i to ne samo kada je u pitanju najavljeni, pa odgođeni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH. Iako već godinama optužuju Dodika za organizirani kriminal i tvrde da to mogu potkrijepiti mnogobrojnim dokazima, predstavnici opozicije do sada nisu povukli nikakve konkretne poteze kako bi Milorad Dodik za taj navodni kriminal bio i procesuiran.

Očekivanja da će opozicija ujedinjena u Savez za promjene raskrinkati kriminal aktuelne vlasti koja, kako kažu, "otima milijarde" od naroda, i među brojnim građanima RS-a koji su ih podržavali posljednjih mjeseci sve su tiša. Tako se i nedavno održana "Skupština naroda" koju su u Banjoj Luci organizovali lideri opozicionih stranaka na koncu pretvorila u klasični predizborni skup sa nizom lijepih obećanja – no, na njihovo ispunjenje još će se, čini se, dugo čekati.

IB.com/Faktor.ba

Last modified on Ponedjeljak, 09 Oktobar 2017 22:20