16
Oktobar

TUŽILAŠTVO TK POKREĆE ISTRAGU O IZBORNIM PREVARAMA

Published in BiH

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) donijelo je naredbu o provođenju istrage za krivično djelo “izborna prevara” koje je 2016. godine prijavio Jasmin Habul, koji je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije govorio o ovom slučaju.

 

 
 

BIRN BiH je ranije pisao o Habulovom slučaju, koji je ubijeđen da je pronašao dokaze da su mijenjani glasovi koje je on dobio, ali mu ni Centralna izborna komisija (CIK) niti Tužilaštvo TK-a nisu ranije dali zvaničnu potvrdu njegovih navoda. 

  • Nepoznatoj osobi se stavlja na teret da je u oktobru 2016. godine u Tuzli, svjestan da je krivotvorio rezultate izbora za glasanje za institucije u Federaciji, upisao neistinite rezultate u izborne isprave i to vršnjem prepravljanja originalnih obrazaca za zbirne rezultate za određena biračka mjesta na kojima je bio označen kandidat Jasmin Habul kao kandidat stranke SBB – kazao je za BIRN BiH portparol Tužilaštva TK-a Admir Arnautović, dodavši da je to urađeno s ciljem da se “objave rezultati glasanja koji ne odgovaraju obavljenom glasanju”.
    Šta se čeka
    Procesuiranje odgovornih za izborne krađe: Uprkos materijalnim dokazima slučaj iz Tuzle i dalje u ladici

Obavještenje od Tužilaštva TK-a o donesenoj naredbi o provođenju istrage Habul je shvatio kao pozitivan iskorak u ovom predmetu, o kojem već četiri godine ne zna ništa. On smatra da je pomaku pomogla priča koju je ispričao za BIRN BiH.

  • Velika promjena se dogodila od objave vaše emisije. Dobio sam ogromnu podršku, kako od prijatelja, tako i od građana, što lično, što putem društvenih mreža. Dali su mi dodatnu snagu da nastavim s borbom. Vaša emisija je rezultirala sve ove istražne radnje oko izbornih prevara, ne samo u Tuzli nego vjerovatno i cijeloj BiH – rekao je Habul.

Iz Tužilaštva TK-a kažu kako su nakon dobijene krivične prijave formirali predmet, ali da je u proteklom periodu Tužilaštvo pokušalo utvrditi, zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), ko je osoba koja stoji iza ispravljanja podataka na izbornim listićima.

 
  • Međutim, to nije bilo moguće utvrditi radi brojnosti osoba koje su bile na tim biračkim mjestima – kazao je Arnautović.

Bivši sudija i pravnik te predsjednik Strateškog odbora koalicije “Pod lupom”, organizacije koja prati regularnost izbornog procesa, Vehid Šehić smatra da je pozitivno što je pokrenuta istraga i da je to uslovila situacija oko krađe identiteta za osobe koje glasaju putem pošte, a koji su ponovo zloupotrijebljeni.
Ko o čemu…

Kako su SBB-ovci krali na izborima

 
  • Možda su shvatili da se u svakom slučaju mora štititi izborna volja građana birača Bosne i Hercegovine, bez obzira kakva ona bila i kome se sviđala ili ne, oni moraju štititi građane ove države i činiti sve da oni koji krše Izborni zakon na način da to predstavlja i krivično djelo budu prvo optuženi, a kasnije, nadam se, i sankcionisani ukoliko se pribave svi dokazi kojim se van svake razumne sumnje može utvrditi da je počinjeno krivično djelo, tako da je to pozitivno – rekao je Šehić za BIRN BiH.

On smatra da je ovo “preloman trenutak” u kojem Tužilaštvo i istražni organi trebaju uraditi maksimalan dio posla kako bi sankcionisali one koji krše Izborni zakon.

  • Želim da vjerujem da je ovo jedna prekretnica, jer vidim da rade tužilaštva, da radi Tužilaštvo Brčko distrikta, da su pokrenuti predmeti prije mjesec dana, da je bilo privođenja, izgleda da je nešto krenulo, jer se ovo ne može više ovako na ovakav način tolerisati – zaključio je on.

Istočna Bosna