Izetbegović se osvrnuo na večerašnji, iznenadni sastanak u Beogradu, gdje će se sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.


- Vidimo srpsko-hrvatsko udruživanje, Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Tako ne bi trebali raditi Beograd i Zagreb. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bh. patriotama. Ništa od toga nije slučajno. Ne bi trebali na takav način da rade i tako da obilježe 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mora se znati da bh. tronožac ne može stajati na dvije noge. Ne znam kakva je tema, ni kakav je meni na večeri – pomalo se i našalio Izetbegović i dodao da bi se odazvao sastanku da je bio pozvan.

 

Upitan kako vidi rasplet političke krize u Federaciji Bosne i Herecgovine, predsjednik SDA je odgovorio:

 

- Da bi se rješile stvari, one moraju doći do kulminacije. HDZ će putem HNS-a pokušati izvući maksmimum. Imaju takvo stanje u domovima naroda, previše su se uzdali u izborni rezultat sa posljednjih izbora. Sve će se završiti kompromisom, jer kada bi sada izašli u susret hrvatskoj strani, onda bi oni uvijek mogli raditi blokade. HDZ želi obesmisliti građanski koncept u BiH. Ako hrvatska strana smatra da mora imati legitimne predstavnike, onda ti legitimni predstavnici ne mogu imati kočnice kakve trenutno imaju.

 

Na novinarska pitanja u vezi sa Aljošom čamparom, koji je izbačen iz SDA zbog kršenja Statuta stranke, kazao je da se na Kolegiju danas nije posebno raspravljalo o tome.