Print this page
03
Oktobar

HLADAN TUŠ ZA BOSANCE I HERCEGOVCE U NJEMAČKOJ, AMERICI I OSTATKU SVIJETA: SVI SU ZAPANJENI ODLUKOM KOJU JE DONIJELA CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA

Published in BiH

Centralna izborna komisija odbila je upis više od 27 hiljada birača. Na adresu CIK-a stiglo je više pisama građana, koji traže da se produži rok za pristizanje glasova poštom.

 

 

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) objavila je spisak birača koji mogu glasati na lokalnim izborima 2020. godine izvan BiH. Na spisku je 101.771 birač, dok je za 27.960 birača odbijen upis.

 

U međuvremenu, na adresu CIK-a stiglo je više pisama građana, koji traže da se produži rok za pristizanje glasova poštom.

Nakon što je objavljen konačan spisak birača izvan Bosne i Hercegovine, oni koji su upisani mimo svoje volje, ali i oni kojih nema na spisku, sada imaju mogućnost žalbe. Ovo pravo iskoristio je Namik Alimajstorović, koji živi u Velikoj Britaniji.

 
  • Moram reći da sam ja uputio za sebe, majku i svoje dvoje djece. Jutros sam provjerio da smo samo ja i djeca na spisku, a da majka nije. Sve je urađeno isto, popunjeno isto, a zašto nje nema, ne znam. Uputio sam žalbu”, navodi Alimajstorović za BHRT.

Brojni razlozi

 

Centralna izborna komisija odbila je upis više od 27 hiljada birača, uglavnom zato što nemaju dokaz o prebivalištu, dokaz o identitetu ili zato što je više prijava stiglo za jednu osobu. 

  • Zloupotreba identiteta građana u svrhu glasanja putem pošte nije nova nepravilnost. Mi smo 2018. imali više od hiljadu građana koji su svjedočili da im je njihov identitet ukraden u svrhu prijava glasanja putem pošte. Potpuna odgovornost je na političkim subjektima”, podsjeća Dario Jovanović iz Koalicije “Pod lupom”.

Alimajstorović je i član inicijative koja je uputila otvoreno pismo Centralnoj izbornoj komisiji gdje traže da CIK-a da produži rok za pristizanje pošte na tri sedmice od dana održavanja izbora.

  • Korona je razlog zašto smo mi to tražili. Kompletan poštanski saobraćaj je u prekidu i to je razlog zašto smo mi tražili da se taj rok od dva dana od završenih izbora pomjeri na tri sedmice”, kazao je Alimajstorović.

Na već uočene nepravilnosti, ali i zaštitu izbornog procesa, upozoravaju i iz međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

  • I OSCE će ove godine pokušati da osigura da se sve izborne krađe i nepravilnosti sankcioniraju na pravi način. Podržavamo inicijative koje su otkrile izborne krađe u Brčkom i Sanskom Mostu i nakon kojih je sud podigao optužnice”, izjavila je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Osim problema s glasanjem putem pošte, Koalicija “Pod lupom” ukazala je i na preostalih 238 slučajeva izbornih nepravilnosti, od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj općini ili gradu, kao i zloupotrebu javnih resursa, funkcija te zloupotrebu ličnih podataka.