Print this page
19
Septembar

Brojne reakcije: Traži se brza istraga navoda o Viškoviću

Published in BiH
Brojne reakcije: Traži se brza istraga navoda o Viškoviću
 

Buru reakcija u javnosti izazvala je objava izjave zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje premijera RS Radovana Viškovića sa lokacijama za genocid u Srebrenici, ali i kasnije prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica.

Oglasilo se i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Kažu da je u Posebnom odjelu za ratne zločine već ranije formiran predmet koji se odnosi na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske.

No reakcija Tužilaštva BiH stiže tek nakon žestokih reakcija u javnosti.

 

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

 

- Duboko smo razočarani da je trebalo 13 godina da ova izjava bude objavljena utoliko više što je riječ o osumnjičenom koji ne samo da je bio dostupan, nego je u proteklom periodu obavljao javne poslove. Usto, djela koja mu se stavljaju na teret su tako i toliko monstruozna, tako i toliko morbidna da se kredibilitet Tužilaštva BiH sada mjeri samo time kojom će brzinom narediti privođenje i saslušanje Radovana Viškovića. Sve drugo će biti sramna relativizacija i instrumentalizacija te institucije u svrhe zataškavanja odgovornosti za genocid i zločine protiv čovječnosti - zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

I član Predsjedništva Željko Komšić se pridružio pozivu Memorijalnog centra o pokretanju istrage o Viškoviću.

 

- Smatram da Tužilaštvo BiH ima u obavezi temeljito ispitati navode svjedoka, pogotovo zbog toga što su oni izrečeni na Sudu, a ne negdje drugo u formi neke špekulacije. Poštujući presumpciju nevinosti da niko nije kriv dok se to i ne dokaže, ipak moram reći da sam kao i većina građana zatečen pomenutim svjedočenjem - kazao je Komšić za Fenu.

 

Zvaničan stav donijelo je I Predsjedništvo SDA.

 

- Pozivamo Tužilaštvo BiH da se pokrene i ubrza istraga, na temelju navoda iznesenih pred Sudom BiH da je premijer entiteta RS Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu i time prikrivanju zločina i počinjenog genocida.

 

Portal Istraga.ba je objavio kompletni iskaz kojeg je, još tokom istrage o srebreničkom genocidu 1995. godine, tužiocima Tužilaštva BiH dao ovaj zaštićeni svjedok. I u tom iskasu svjedok je pominjao Radovana Viškovića, aktualnog premijera Republike Srpske. Osim toga, svjedok M-16 je, 6. juna 2017. godine, svjedočeći na Sudu BiH o Srebrenici, kazao da je Višković učestvovao u transportovanju zarobljenih Bošnjaka na mjesto strijeljanja.

 

U svom iskazu iz aprila 2007. godine pomenuo je aktualnog premijera RS-a Radovana Viškovića koji je u Novoj Kasabi bio u društvu Radomira Pantića, kojem se danas, u predmetu Dragomir Vasić sudi po optužbi za genocid u Srebrenici.