Izetbegović je, čestitajući jubilej, kazao da je on obilježen upornom političkom i vojnom borbom za opstanak i ravnopravnost Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, za slobodu, demokratiju i prosperitet društva, te da odbranu, oporavak i boljitak Mostara kao jednog od najljepših gradova.

- Bosanskohercegovački patrioti su prošli golgotu, nikome nije bilo lako, ali Mostarcima i Bošnjacima ovog dijela Hercegovine je u svemu bilo duplo teže. Ponosni smo na vas i na sve što ste izdržali i postigli – izjavio je Izetbegović.

Podsjetio je predsjednik SDA da je boravio u Mostaru 16. septembra 1990. godine, kada je održan prvi skup na stadionu Veleža.

 

 

- Sjećam se aktera, dijelova govora rahmetli Alije Izetbegovića. Bilo je jasno da se približavamo sudbonosnim historijskim vrtlozima i iskušenjima. A zatim se sjećamo svake bremenite godine koja je uslijedila, 1991. i rezervista JNA koji su maltretirali Mostar i Hercegovinu, 1992. i Perišićevih bombardovanja grada, zločina u Zaliku, 1993. i napada HVO-a, Vraniće, Dretelja, rušenja Stoca, Mostara. Dno rata, najniža i najdepresivnija tačka za sve nas, ne samo za Mostarce, je bio taj 9. novembar 1993. kada je srušen Stari most. Preciznije, kada je ubijen Stari most, jer taj čin smo svi tako osjetili, kao nepojmljivu i nedopustivu stvar u bilo kojim okolnostima – kazao je Izetbegović.

Prisjetio se i Vašingtonskog sporazuma, te daljih napada, kao i napada na Košnika i predstavnike međunarodne zajednice, ali je poručio da, uprkos sjećanju, ne treba dopustiti da mržnja pobijedi i da građani ostanu robovi prošlosti.

- Zato ćemo se sa radošću sjećati i obnove Starog mosta, i Stare jezgre, i obnove Pravoslavne crkve, i obnove hotela Ruža. Ponosan sam što smo dio svega toga bili i mi iz rukovodstva SDA – izjavio je Izetbegović.

Poručio je Izetbegović da je na putu posjetio i gradilište velike džamije u Zaliku, te je čestitao svima koji su učestvovali u tom graditeljskom i finansijskom naporu.

- Prave se nove džamije diljem BiH, a skoro sve stare, koje su bile porušene u proteklom ratu, su obnovljene. I to je prvi put tako u posljednjih 150 godina, u tom vijeku i po u kom su krenuli napadi na Bošnjake. Prvi put se vraćamo u mjesta iz koji smo protjerani, i prvi put se uspravljaju porušena minareta. To je tako jer su Bošnjaci postali politički i vojni faktor bez kojeg nema više nijedne kalkulacije u BiH niti na Balkanu. A toga ne bi bilo da nije bilo SDA – izjavio je predsjednik SDA.

Dodao je da raduje i obnova Pravoslavne crkve, bez koje, kako je kazao, Mostar nije Mostar, a da su svi monumenti, poput tekije na Buni, manstira u Žitomislićima i katoličke crkve u Međugorju, te vrelog kamena, modre rijeke, vinograda i voćnjaka dio našeg šarolikog bogatstva.

- Bez obzira na sukobe koje smo u proteklom vijeku prošli, nikada ne smijemo zaboraviti da smo svi mi jedni od drugih, istog smo porijekla, skoro istog jezika, pripadnici sličnih monoteističkih vjera. Teško onima koji svoju sreću vide u tome da nestane crkve, džamije, mosta, komšije. To nije duh BiH. To je zloduh koji nigdje nije dobra donio – smatra Izetbegović.

 

 

Prava BiH je, dodaje, kao velika krošnja koja uvijek daje i hrani, te prašta što joj lome grane i bacaju pritke da obore njene plodove.

- Bilo bi zanimljivo prebrojati koliko je ova zemlja susjednim zemljama dala stanovnika, intelektualaca, umjetnika, predsjednika, sportista. Govore o njihovima dijasporama u BiH, ali upravo je obratno. Mi imamo dijaspore u susjednim zemljama. Već 30 godina praštanje i dobro je naša politička filozofija. Naravno, uz to i snaga i izdržljivost. Dug smo put tako prešli. Na tom putu su naš narod i zemlju napadali, mi smo ih branili. Oni su rušili, mi smo popravljali i gradili. Oni su zavađali, mi smo mirili. Oni su vrijeđali, mi smo praštali. Oni su postavljali blokade, mi smo ih uklanjali. Oni su proizvodili krize, mi smo ih rješavali.
I tako će se to nastaviti, i tako će to i završiti. Oni koji proizvode nered i konflikt će se umoriti, mi se nećemo umoriti – poručio je predsjednik SDA.

 

 

Sa takvim pristupom i emocijom, kazao je, SDA ide na Lokalne izbore, koji se u Mostaru održavaju prvi put nakon 12 godina.

- Ne idemo sa parolom protiv, već sa parolom za. Za pomireni Mostar, za Mostar koji je spoj tradicije i savremenosti, za čisti i uredni Mostar, za grad koji će biti šampion u bh. turizmu, koji će garantovati svojim stanovnicima zaposlenje, bogat kulturni život i jasnu perspektivu. Za evropski Mostar – kazao je Izetbegović.

U decembru će, poručio je, svi biti uz SDA, a iskazao je nadu da će ta stranka pobijediti.

- Uvijek smo bili uz vas, i uvijek ćemo biti. I uvijek će se naći prostor za predstavnike Hercegovine, i u vrhu SDA i u vrhu vlasti – izjavio je Izetbegović.

Na kraju svog obraćanja je spomenuo dva imena koja svima mnogo znače.

- Prvo je ime prvog predsjednika SDA i BiH, rahmetli Alije Izetbegovića u čijem srcu, kabinetu i kući je uvijek bilo mjesta za predstavnike Mostara i Hercegovine. Za njega je Richard Hollbrooke kazao: da nije bilo Alije, ne bi bilo ni BiH. Ima u ovome istine, ali reducirane, treba ovu formulaciju proširiti. Ja bih rekao ovako: da nije bilo Alije, SDA, Patriotske lige i Armije, da nije bilo boraca poput rahmetli Midhata Hujdura-Hujke, ne bi bilo ni Mostara ni Bosne, ni Hercegovine – poručio je predsjednik SDA.