Zbog koronavirusa, koji je paralizovao svijet, ali nije uspio zaustaviti fudbal, završnica Lige prvaka igrana je u nikada do sada viđenom formatu. A finale ovogodišnje Lige prvaka u kojem se sastaju Paris Saint-Germain (PSG) i Bayern Minhen na rasporedu je večeras od 21 sat.

 

Finalni meč igra se u 21 sat na stadionu Luz u portugalskom Lisabonu. Hoće le Bayern stići do šeste ili PSG do prve titule?

 

Utakmicu koja će se zbog pandemije koronavirusa igrati pred praznim tribinama sudit će italijanski sudija Daniele Orsato.

 

Fudbaleri Bayerna u finale su se plasirali nakon pobjede protiv Lyona s 3:0, a PSG je finale izborio pobjedom protiv RB Leipziga, također s 3:0.

 

Jedna od najvećih prijetnji po gol Bayerna bit će Kylian Mbappe, koji trofej Lige prvaka nakon 27 glodina želi vratiti u Francusku (Marseille prije 27 godina bio zadnji francuski tim koji je osvojio titulu prvaka Evrope).

 

- Zato sam ovdje. Želim da stvaram historiju za moju zemlju. Ovo je šansa. Došao sam u Pariz 2017. godine, imao sam nekoliko razočaranja, a plasmanom u finale sam pokazao, kao i cijeli tim, da nismo odustali. Moja misija je da pobjeđujem za klub i Francusku - rekao je Mbappe.

 

Ništa manje optimistični nisu ni u bavarskom gigantu.

 

- Francuzi imaju sjajan tim, čija je brzina bila poseban segment naše pripreme za ovaj meč. Moramo im odgovoriti čvrstom, kolektivnom i pokretljivom odbranom, ali tako da to ne utječe na naš manir agresivnog presinga na rivala.

 

Znamo gdje su pukotine u njihovom fudbalu, ali i snaga našeg. I želimo da idemo do kraja, kada smo već toliko toga kvalitetnog napravili u ovoj sezoni Lige prvaka. Bayern i njemački fudbal zaslužuju novi evropski trofej . poručio je trener Hans-Dieter Flick.

 

Liga prvaka je sredinom marta zbog pandemije koronavirusa odgođena, a završnica se igra u Lisabonu. Zbog pandemije koronavirusa i novonastalih okolnosti, UEFA je promijenila format odigravanja nokaut faze pa se više nisu igrale po dvije utakmice nego samo po jedna, od četvrtfinala do kraja turnira.

 

Također, kako bi se izbjegla putovanja i minimalizirao rizik od širenja zaraze, odlučeno je da se svi mečevi igraju u jednom gradu, u portugalskoj prijestolnici Lisabonu. Sve utakmice se igraju na dva stadiona portugalskih velikana Benfice i Sportinga, Luzu i Jose Alvaladeu.