biba bih

27
Mart

Danny Makkelie: U BiH ne dolazi bez kartona, Želji je dao tri crvena, udario je i na Zmajeve

Prvi meč u Ligi prvaka (kvalifikacije), sudio je na Koševu, gdje je vodio duel Željezničara i Maribora

FOTO: Anadolija
 

Holandski sudija Danny Makkelie od sinoć je, vjerovatno, među najomražnijim osobama u Bosni i Hercegovini. Njegove (sporne) odluke direktno su utjecale na rezultat utakmice kvalifikacija za EURO između BiH i Grčke, koja je na Bilinom polju završena rezultatom 2:2.

 

Zmajevi su nakon prvog dijela igre imali dva gola prednosti, a gosti, nakon što su dobili vjetar u leđa od holandskog arbitra, u drugom dijelu igre stižu do konačnih 2:2.

 

Prvo je Makkelie u 63. minuti dosudio penal za Grčku. Tu dileme nije bilo. Odluka je bila opravdana, što je priznao i Toni Šunjić.

 

Dvije minute kasnije, novi šok na Bilinom polju. Holanđanin je pokazao direktan crveni karton najboljem i najskupljem bh. igraču Miralemu Pjaniću. Mišljenja struke su da je veznjak Juventusa prestrogo isključen. Nije Makkelie oslabio Zmajeve samo u duelu protiv Grka, već i za naredne akcije. Prosinečki će sigurno biti bez Pjanića protiv Finske, a možda i protiv Italije.  Zanimljivo, kod Makkeliea nije imalo previše utjecaja ni to što Pjanića ne "prati glas" grubog igrača, koji pravi brutalne prekršaje, već je upravo često on na meti suparničkih igrača. Nije sudiju zanimalo ni to što je Mali princ zvijezda Juventusa, jedan od najboljih igrača Stare dame...

 

A ko je arbitar koji je sinoć dijelio (ne)pravdu u Zenici?

 

Riječ je o bivšem holandskom policajcu, koji se tim poslom prestao baviti kada je zaposlen u fudbalskom savezu Holandije.

 

FIFA značku posjeduje od 2011. godine. Prvi meč u Ligi prvaka (kvalifikacije), sudio je na Koševu, gdje je vodio duel Željezničara i Maribora.

 

Tada je Makkelie igračima sarajevskog kluba pokazao čak devet žutih i tri crvena kartona, od čega jedan direktan.

 

Ukupno je Holanđanin u dosadašnjoj karijeri pokazao 22 crvena kartona. Zanimljivo, 13 domaćim ekipama, a devet gostima.

 

Izvor:   Faktor