08
Februar

Olimpijski plamen EYOF-a zapalit će Larisa Cerić

Na predstojećem Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu - EYOF 2019, koji će od 10. do 16. februara biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista u pet sportova - alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju.

U Olimpiskom komitetu Bosne i Hercegovine danas je zvanično predstavljen bh. olimpijski tim na ovom najvećem sportskom događaju u našoj zemlji nakon 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Najbrojniji tim BiH će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojim će nastupiti 10 takmičarki i takmičara - Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika - Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut.

U snowboardu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedina bh. predstavnica u brzom klizanju (shot track) je Sumeja Zaimović.

U bh. olimpijskom timu još će biti osam trenera - Mirza Nezirović i Almir Bužo (alpsko skijanje), Goran Santrač i Dragan Jeftović (ski trčanje), Goran Mumović i Bojan Minić (biatlon), Haris Burić (snowboard) i Nihad Bašić (brzo klizanje), te šef misije Said Fazlagić i zamjenik Samra Jurišić.

Član Predjedništva Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo kazao je "da u svijetu nema puno olimpijskih gradova, a još manje gradova u kojim se dva puta upalio olimpijski plamen".

- Sarajevo je 1984. imalo je to privilegiju da upali olimpijski plamen, a imat će će je ponovo u nedjelju na stadionu Koševo zajedno s Istočnim Sarajevom. EYOF je izvanredan alat da živimo drugačiju BiH, da živimo u BiH u kojoj će preovaladaviti vrijednosti koje sa sobom nosi EYOF, to su izvrsnost, respekt, prijateljstvo, povjerenje, poštovanje i fair play. To je ono što treba da ostane kao nasljeđe kada odu mladi ljudi iz 46 evropskih zemalja. BiH je ponosna na ovaj projekt, koji će probuditi emocije i dizajnirati mladim ljudima budućnost. Ovaj put nam dolazi mladost Evrope, dočekuje je naša mladost, učinimo sve u budućnosti da naša mladost ostane u BiH i dobije najbolju šansu - kazao je Rađo.

Na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a, koja je programu u nedjelju 10. februara na stadionu "Asim Ferhatović Hase" odlukom Izvršnog odbora OKBiH olimpijski plaman će upaliti najbolja sportašica BiH - judašica Larisa Cerić. Zastavu BiH na svečanom defileu učesnika će nositi alpska skijašica Esma Alić, uime svih sportista učesnika EYOF-a zakletvu će položiti Asja Klačar, uime trenera Nihad Bašić, a uime sudija Slaviša Lučić.

Na EYOF-u će učestvovati 911 mladih sportista u dobi od 14 do 18 godina iz 46 zemalja. U pratnji sportista još će biti 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija, te više od 400 predstvanika domaćih i stranih medija.