01
Septembar

Sjajno otvaranje Eurobasketa, Mađare smo ostavili na -10

Drugo poluvrijeme trojkom otvara Vrabac. Odličnu igru u tom periodu kapitalizirali smo vodstvo na kraju treće četvrtine 73:63

 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ubjedljivom pobjedom protiv Mađarskom otvorila je nastup Eurobasketu! Slavili su Zmajevi sa 95:85 i tako najavili borbu za nokaut fazu.

 

Utakmica je otvorena sjajnim trojkom Džanana Muse. Ipak, prva četvrtina okončana je trojkom Vojvode za vodstvo Mađara 23:17.

 

Slabo smo otvorili drugu četvrtinu. Mađari su brzo došli do čak +8, njihovu seriju trojkom je presijekao Emir Sulejmanović.

 

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Mađarske od 46:45.

 

FOTO: fiba.basketball

Drugo poluvrijeme trojkom otvara Vrabac. Odličnu igru u tom periodu kapitalizirali smo vodstvo na kraju treće četvrtine 73:63.

Na startu četvrte Mađari su napravili seriju 5-0 i smanjili zaostatak. Ipak u drugom dijelu posljednje dionice odigrali smo kako treba i na kraju slavili s konačnih 95:85.

 

Nurkić: Nema “grupe smrti”

 

“Nisu nas iznenadili, mislim da je to njihova igra, vrte cijeli napada nismo skontali šta je, ali su igrali dobro. Lijepa ekipa od glave do peta, znaju šta rade igraju tako dugi niz godina. Mislim da smo zasluženo dobili, mi znamo naše kvalitete gdje smo najjači i pokušavamo tako igrati”, izjavio je nakon utakmice Jusuf Nurkić i dodao:

“Rekao sam da se nikoga ne bojimo, mislim da imamo ekipu da pariramo svima, naravno moramo igrati u okviru naših kvaliteta i mogućnosti, imamo momke koji mogu igrati i odbranu i napad.”

 

O “grupi smrti” rekao je:

“Nema grupe smrti, mi želimo da usrećimo narod u BiH ko god voli tu državu da se osjeća ponosnim. Pokušavamo najbolje što možemo uz sve probleme koji idu uz nas, mi idemo utakmicu po utakmicu, spremini smo za Njemačku i čekamo njih”, zaključio je Nurkić.

 

FOTO: fiba.basketball

Po 19 poena su ubacili Nurkić i Musa, a sjajan je bio i Roberson sa 18, dok je 16 ubacio kapiten Halilović. Kod Mađarske se sa 20 koševa istakao Benke, a 16 poena ubacio je Hanga.

 

FOTO: fiba.basketball

Za dva dana čeka nas jedan od favorita, reprezentacija Njemačke! Ta je utakmica na programu u subotu od 14,30 sati u Lanxess Areni u Kölnu.

Bosna i Hercegovina – Mađarska 95::85 (17:23, 28:23, 28:17, 22:22)

BiH: Nurkić 19, Musa 19, Halilović 16, Kamenjaš 6, Roberson 18, Lazić 1, Vrabac 5, Atić 5, Sulejmanović 3, Gegić 5, Čampara, Penava.

Mađarska: Vojvoda 15, Hanga 16, Perl 2, Hopkins 7, Eilingsfeld 12, Varadi 3, Allen 5, Keller 5, Benke 20, Somogyi, Goloman, Ferencz.

 

Tabela Grupe B

Istočna Bosna