Print this page
25
Juli

Nedžad Husić ostvario najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama, ušao u polufinale

Bh. taekwondoista Nedžad Husić (19) plasirao se u polufinale Olimpijskih igara u Tokiju u kategoriji do 68 kilograma, nakon što je u četvrtfinalnom okršaju savladao Egipćanina Mahmouda Abdulrahamana 8:7.

 

Bila je to nevjerovatno uzbudljiva borba do samog kraja. Prva runda pripala je Egipćaninu 2:0, a i kada je poveo 5:0 u drugoj rundi, naš predstavnik se nije predavao.

 

Uslijedio je fenomenalan finiš u kojem je Husić zadao nekoliko udaraca i izjednačio rezultat, a praktično u posljednjoj sekundi treće runde došao je do velike pobjede.

 

Husić će se za ulazak u finale boriti protiv boljeg iz duela Hosseini - Rashitov i ta borba trebala bi početi oko pola 10, a već sada ostvario je najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama.

 

Prethodno je najbolji plasman ostvario strijelac Nedžad Fazlija koji je u disciplini 10m vazdušna puška zauzeo 6. mjesto u Sidneju 2000. godine.

 

Također, već sada je poznato da je Husić plasmanom u polufinale osigurao borbu za medalju, jer će i u slučaju poraza imati borbu za bronzu protiv jednog od učesnika koji će se boriti u repasažu (dodatne kvalifikacije).

 

Husić je prethodno u osmini finala savladao japanskog predstavnika Ricarda Suzukija rezultatom 22:2.

 

Podsjetimo, Husić je na nedavno održanom Evropskom taekwondo prvenstvu u Sofiji osvojio srebrenu medalju. Član je Teakwando kluba Novi Grad, te je višestruki državni prvak BiH