Print this page
26
Juni

NAMIRNICE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA SE IZBORITE SA VRUĆINAMA

Zbog toplinskog vala koji sutra stiže u Evropu, a koji će zahvatiti i našu zemlju, ljekari upozoravaju građane da povedu računa i na najbolji način zaštite se od visokih temperatura, koje će prelaziti 35 stepeni Celzijusa.

 

Jedan od efikasnih načina borbe sa vrućinama je i adekvatna prehrana kooja će pomoći organizmu da se rashladi i zadrži neophodne vitamine i minerale.Nutricionisti preporučuju da u narednim danima više konzumirate sljedeće namirnice:

 

Voće s jogurtomI

 

dealna kombinacija za doručak. Sezonsko voće ima visok sadržaj vode i pomaže u održavanju neophodne količine tečnosti u organizmu, jer imajte na umu da se neprekidnim znojenjem tijelo lako i brzo dehidrira.Jogurti, kakve danas lako možete pronaći u svakom supermarketu, stimulirat će dobre bakterije u crijevima i štititi organizam tokom cijelog dana.

 

Povrće

 

 

Povrće je uvijek dobro jesti, a tokom vrelih dana naročito ono koje sadrži visok nivo vode. Izbjegavajte prženje ili kuhanje povrća, jedite ga što više svježeg.

 

Pečeni krompir ili salata od tjestenine

 

Ma kako nevjerovatno zvučalo, hrana bogata ugljikohidratima može pomoći u borbi protiv vrućine. Preporučuje se da tokom dana uzimate male količine škrobnih namirnica, poput pita, kojima ćete organizmu osigurati dovoljnu količinu energije. Riža, voće, jogurt, mlijeko i malo začinjena hrana odlični su saveznici u borbi protiv vreline.

 

Tzatziki

 

Grčki umak, koji kombinira jogurt i krastavac, izuzetno je ukusan i sadrži više od 96 posto vode.

 

Salata potočarka

 

Potočarka je salata bogata mineralima, a najviše ima željeza za koje mnogi naučnici vjeruju da se tokom znojenja najbrže gubi iz organizma. Bez dovoljno željeza u organizmu možete postati umorni ili apatični, stoga vam je potrebna hrana bogata upravo ovim sastojkom.

 

Luk

 

 

Crveni luk sadrži sastojak kvercetin koji odlično djeluje protiv različitih upalnih procesa ublažavajući ih. Ako nemate osjećaj vreline i požara koji je potrebno ugasiti, onda možete i bez luka, ali to je ljeti malo vjerovatno.

 

Marinirano meso na žaru

 

Marinada smanjuje nivo kancerogenih jedinjenja koje nastaju prilikom pečenja mesa. Iako naučnici još uvijek nisu u stanju objasniti zašto je to tako, oni smatraju da bi razlog mogao biti visok procenat antioksidanasa u samoj marinadi – sirće, limunov sok, ljekovito i začinsko bilje i naravno maslinovo ulje.BananeBanane su bogat izvor kalija, a on pomaže u reguliranju gubitka tjelesne tečnosti usljed prekomjernog znojenja. Ako ne volite banane jedite zeleno povrće, grah ili sušeno voće i žitarice.

 

Dinja

 

 

Dinja je izuzetno bogata vodom, čak više od devedeset posto, a to je pravi razlog da je uvrstite u svakodnevni jelovnik tokom visokih ljetnih temperatura.(Hayat / Foto: Ilustracija)