Print this page
18
Juni

Kožu postepeno navikavajte na sunce

Žene češće pate od alergije izazvane sunčevim zracima, koja se najčešće ispoljava kao crveni osip praćen svrabom ako se mnogi raduju lijepom vremenu i sunčanim danima, čak 20 posto ljudi proljeće dočekuje sa oprezom, jer pate od alergije na sunce. Ova vrsta koprivnjače najčešće se javlja upravo u ovo doba godine, jer koža je tokom cijele zime bila prekrivena odjećom što je čini osetljivijom.

 

Osip i svrab

 

Broj alergičnih na sunce je u porastu iz godine u godinu, a smatra se kako su glavni razlozi klimatske promjene, dokazane genetske predispozicije, kao i korišćenje određenih lijkova i hemikalija, koje se nalaze u parfemima, sapunima i šamponima.

 

Žene češće pate od alergije izazvane sunčevim zracima, koja se najčešće ispoljava kao crveni osip praćen svrabom. Ove promjene na koži najčešće se povlače u periodu od 30 minuta do tri sata. Ponekad se dešava da izgledaju kao blagi podljevi i tada je neophodno konsultirati ljekara.

 

U slučaju alergije na sunce najvažnija prevencija što podrazumijeva upotrebu krema sa visokim zaštitnim faktorom, ograničeno vrijeme izlaganja suncu, izbjegavajući period između 11 i 17 sati.

 

Lijekovi i oblozi

 

Kožu je potrebno postepeno navikavati na sunce nošenjem dugih rukava i pantalona šivenih od tankih, prirodnih materijala. Veoma je bitno i što manje upotrebljavati kozmetičke preparate, kao i provjeriti da li fontosenzitivnu reakciju stvara lijek koji se koristi zbog nekog akutnog stanja ili hroničnog oboljenja.

 

Ljekari u slučaju alergije na sunce savjetuju primjenu lijekova iz grupe antihistaminika, korisni su hladni oblozi, a u slučaju težih simptoma ili ako se promjene ne povlače obavezan je odlazak u ambulantu.

 

Zdravlje u kući