25
Mart

OVO JE 10 NAJZDRAVIJIH VRSTA POVRĆA

Antioksidansi su tvari u hrani koje nas štite od bolesti uništavajući nusproizvode koji nastaju kad naše ćelije koriste kisik. Donosimo vam popis namirnica bogatih antioksidativnim svojstvima. Konzumiranjem ovih proizvoda zasigurno ćete pomoći svom tijelu u oporavku. 

1.Luk

Najveće dobrobiti luka dobit ćete ako ga jedete sirovog. Naime, termičkom obradom na visokoj temperaturi on gubi vrijednosti koje štite od raka pluća i prostate. Također, luk usporava gubitak kalcija te je stoga dobar za sve koji imaju problema s kostima.

 

2. Kukuruz

Što duže kuhate kukuruz, to je zdraviji! Do ovog su saznanja došli znanstvenici sa Sveučilišta Cornell u SAD-u. Mjerili su antioksidativnu aktivnost kukuruza i otkrili da raste s kuhanjem. Riječ je prije svega o luteinu, antioksidansu koji se bori protiv sljepoće.

 

3. Grašak

Dnevna konzumacija graška zajedno s drugim mahunarkama snizuje rizik od karcinoma želuca, dokazala je studija u objavljena u časopisu International Journal of Cancer. Osim toga, grašak ima visoku nutritivnu vrijednost jer sadrži ugljikohidrate, vlakna, proteine i masti.

 

4. Kelj

Kelj je pun vitamina C, antioksidansa koji smanjuje rizik od srčanih bolesti tako što smanjuje nivo LDL-a, tzv. „lošeg“ holesterola. Siromašan je kalorijama, a bogat vitaminima i mineralima poput mangana, željeza, kalcija i magnezija.

 

5. Brokula

 Ova kupusnjača sadrži biološki aktivne sastojke (fitokemikalije) čija antioksidativna svojstva štite organizam od raznih bolesti. Jedna je od najučinkovitijih namirnica za očuvanje zdravlja, ali treba pripaziti na vrijeme kuhanja jer brokula gubi vrijednosti ako se predugo obrađuje.

 

6. Crvena paprika

Jedna paprika srednje veličine sadrži samo 32 kalorije, a osigurava količinu vitamina C koja iznosi 150 procenata od preporučenog dnevnog unosa! Korisna je osobama koje pate od ateroskleroze jer utječe na propustljivost kapilara.

 

7. Špinat

Prepun karotenoida, štiti od bolesti očiju koje mogu dovesti do sljepoće kod starijih osoba. Kuhanjem špinata karotenoid lutein postaje lakše probavljiv vašem organizmu. Od minerala, špinat sadrži vrijedne magnezij i kalij.

 

8. Klice djeteline

Mala namirnica koja pomaže u održavanju zdravlja kože, kose, noktiju, desni, žlijezda, kostiju te zuba. Dobre su u detoksikaciji tijela, a imaju i visoki udio proteina. Dobar su izvor vitamina E koji pomaže u prevenciji srčanih udara.

 

9. Prokulice

 

 

Pola šolje prokulica ima čak 80 procenata potrebnog dnevnog unosa vitamina C! Štite od bolesti srca te katarakte, tj. zamućenja vida.

 

10. Cvekla

Ovo korjenasto povrće sadrži visok nivo antioksidansa koji se boreprotiv raka te luteina koji štiti oči. Najbolje ju je konzumirati sirovu kao salatu, a za poboljšanje okusa često se dodaju limunov sok i mrkva.Možda niste znali, no najhranjiviji dio cvekle su njezini listovi koji mogu biti kuhani kao i svako drugo lisnato zeleno povrće. Razmislite o tome kada idući put budete pripremali cveklu.

 

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Istočna Bosna