Print this page
08
Mart

ALARMANTNO: VRĆAJU SE I BOLESTI POPUT DJEČIJE PARALIZE, RUBEOLE I ZAUŠNJAKA

 

Bosni i Hercegovini, zbog malog broja vakcinisanog stanovništva, prijeti povratak bolesti na koje su mnogi već zaboravili, poput dječije paralize, magarećeg ili velikog kašlja, rubeole, zaušnjaka...

 

zarazne bolesti vakcijacija

 

Upozorila je na to u izjavi za “Avaz” Aida Pitić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kazavši da je stanje alarmantno s obzirom na to da je postotak vakcinisanja opao ispod 50 posto! Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, postotak vakcinisanja mora biti 95 posto da bi stanovništvo bilo zaštićeno od ovih bolesti.

 

- Sa povećanjem broja nevakcinisanih povećava se broj osjetljive populacije i zbog toga prijeti opasnost da se bolest javi u epidemijskoj formi – upozorila je Pitić.Potvrdila nam je da je u KS od početka godine povećan broj oboljelih od morbila (malih boginja ili ospica) nakon što je “Avaz” jučer pisao da je zbog ove bolesti jedno dijete hospitalizirano u Pedijatrijskoj klinici na Jezeru.- Povećan broj oboljelih od morbila posljedica je nedovoljne pokrivenosti djece imunizacijom, iako je vakcinacija, prema zakonu, obavezna. Veliki je, nažalost, problem što roditelji izbjegavaju vakcinisati djecu pa sada imamo ovakvu situaciju. Samo je vakcinisano dijete zaštićeno. Pa, ukoliko 95 posto i više djece dobije vakcinu, imat ćemo kolektivni imunitet, virus neće biti sposoban da kruži u populaciji. Ovako, bolest ima prostora za širenje - kaže Pitić.

 

Ona navodi da je, zbog “malog procenta” vakcinisanja, broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo dosegao cifru od 38 u protekla dva mjeseca.- Alarmantnije je što nam djeca nisu vakcinisana nego to ima li epidemije ili ne.

Ovo možemo nazvati epidemijom ili endemijom, koja znači stalno postojanje jedne bolesti na određenom prostoru u određenom periodu. A ako pogledamo posljednjih pet godina, stalno imamo morbile u većem ili manjem broju - kaže epidemiolog.Stanje je, upozorava, zabrinjavajuće, posebno sada zbog migracija stanovništva.- Migranti nam dolaze te, ako naša djeca nisu vakcinisana protiv poliomijelitisa (oduzetost), nismo sigurni da neće doći u kontakt s virusom. To je ozbiljna, po život opasna bolest, koje kod nas nema, ali uz ovakve migracije i nezaštićenost vakcinom, možemo je imati – upozorava Pitić.

 

Nezaštićena budućnost

 

 Pitić ističe da ima slučajeva i da majke koje rađaju djecu, nisu vakcinisane.- Dijete stječe zaštitu preko majčinog mlijeka da ne oboli od bolesti. Sada imamo majke koje nisu vakcinisane tako da im djeca nisu zaštićena. Imamo izuzetno ozbiljnu situaciju, na kojoj mnogo nivoa vlasti mora da radi. Jer, ako imate nezaštićenu djecu, imate nezaštićenu budućnost zemlje. Ova upozorenja treba ozbiljno shvatiti – navodi Pitić.

 

(Hayat / Foto: Ilustracija, Avaz)