Print this page
27
Novembar

Mjesec borbe protiv karcinoma testisa i prostate, presudno rano otkrivanje bolesti

Stručnjaci UKC RS istakli su da se broj oboljelih od karcinoma testisa udvostručio u posljednjim decenijama, a da je karcinom prostate najučestaliji karcinom kod muškaraca starije životne dobi

Povodom obilježavanja mjeseca novembra kao mjeseca borbe protiv karcinoma testisa i karcinoma prostate stručnjaci Univerziteskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) ukazali su danas na potrebu samopregleda i pregleda radi ranog otkrivanja bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare u UKC RS Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, istakao je da je konferencija organizovana kako bi ukazali da postoje teška oboljenja reproduktivnih organa kod muške populacije i da treba da rade samopreglede i preglede ukoliko posumnjaju na oboljenje.

Dušan Todić, specijalista urolog iz Klinike za urologiju UKC RS, rekao je da karcinom testisa spada u relativno rijetke neoplazme, međutim u zadnjih nekoliko decenija broj novooboljelih se udvostručio.

“U odnosu na ukupan broj malignih oboljenja kod muškaraca, on je zastupljen jedan do dva odsto, a najčešće obojevaju muškarci od 15. do 35. godine. Karcinom prostate se najčešće javlja u starijoj životnoj dobi, iznad 60 ili 65 godina i nalazi se na prvom mjestu po učestalosti javljanja, a na drugom mjestu po stopi mortaliteta ili smrtnosti”, kazao je Todić.

Prema njegovim riječima, kod karcinoma testisa najvažniji simptom je bezbolna kvržica na testisu koja može biti veličine zrna graška ili veća, a samopregled je potreban jednom mjesečno. Kod uznapredovale bolesti simptomi mogu biti i bolovi u donjem dijelu trbuha, otoci donjih ekstremiteta, kašalj, krv u ispljuvku…

“Kada je u pitanju karcinom prostate, simptomi nisu specifični pošto se radi o spororastućem tumoru, najčešće je u pitanju učestalo mokrenje, oslabljen mlaz mokraće, a u uznepredovalom stadijumu bol u kičimi, zglobovima, abdomenu”, kazao je Todić.

Istakao je i da godišnje u RS od karcinoma testisa oboli 30 do 50 muškaraca, a od karcinoma prostate 250 do 350.

Radmila Rašeta, specijalista onkolog iz Klinike za onkologiju UKC RS, istakla je da je tumor testisa jedini tumor koji je potencijalno izlječiv kada je bolest metastaska za razliku od drugih malignih bolesti.

“Kad je bolest lokalizovana mogućnosti za izlječenje su 95 odsto što je u onkologiji impozantan primjer, a kada je bolest metastaska mogućnost potpunog izlječenja oboljelog je oko 80 odsto”, naglasila je Rašeta.

Zoran Šišić, iz neformalnog udruženja građana “Super brke”, istakao je da je osnovni cilj udruženja podizanje svijesti o muškom zdravlju, raku testisa i prostate.

“Cijeli mjesec imali smo niz aktivnosti, svi koji su raspoloženi mogu da nas podrže na kolektivnom fotografisanju ‘super brka’ a organizovaćemo humanitarnu aukciju fotografija od čega će se novac usmjeriti za pomoć dvojici oboljelih”, kazao je Šišić.