You are here:NaslovnaHumanitarne akcijePomozimo sugrađanima koji su u stanju potrebe – Donirajte hranu i odjeću!
03
Juli

Pomozimo sugrađanima koji su u stanju potrebe – Donirajte hranu i odjeću!

Prije dvije sedmice Centar za socijalni rad Tuzla pokrenuo je akciju "Imaš jaknu viška OSTAVI, treba ti jakna UZMI". Svi oni koji imaju viška jaknu ili drugi zimski odjevni predmet ili obuću, mogu ih donirati Centru za socijalni rad, kako bi oni koji su u stanju potrebe, mogli doći i uzeti ih.

"Jako smo zadovoljni odzivom građana koji dolaze i doniraju svoju odjeću i obuću, a isto tako i ljudima koji bez ikakvog ustručavanja dolaze i uzimaju. Dakle svaki radni dan u prostorijama Centra za socijalni rad, naše vrijeme je od 7. do 15., svi građani koji imaju viška odjeće ili obuće koja se posebno iskazala kao potreba, mogu donirati i ostaviti bez ikakvog legitimisanja. Isto tako, svima kojima je potrebno mogu doći i uzeti te odjevne stvari," kazala je Edita Hajdarhožić, socijalna radnica u Centru za socijalni rad Tuzla.

Iz Centra za socijalni rad Tuzla uputili su i apel da pored odjeće i obuće za starije, svi oni koju su u prilici mogu donirati i garderobu za djecu. Prema evidencijama Centra za socijalnu pomoć Tuzla, iz godine u godinu stanje u sistemu socijalne zaštite je sve teže. Broj korisnika se drastično povećava, a mogućnosti su jako male.

"I ova akcija je na neki način apel građanima i mislim da ćemo mi u narednom periodu morati i bićemo prinuđeni da pravimo akcije i za prikupljanje hrane, jer smo u takvoj situaciji. Nadamo se da će ljudi opet prepoznati tu potrebu i iskazat svoju humanost za odjeću, a nadam se da ćemo u narednom periodu morati organizovat i akciju za prikupljanje hrane kako bi smo pomogli ljudima, da prevaziđu zaista tešku situaciju u kojoj se nalaze," kazala je Hajdarhožićeva.

Među brojnim sugrađanima koji su se odazvali ovoj akciji je i naša sugrađanska Anica Ibrahimović, penzionerka koja je izdvojila par sitnica za Tuzlake koji su u stanju potrebe.

"Čula sam na televiziji, na Slonu jutros, okrenula sam se i izvadila štošta i trebamo svi biti solidarni. Ima toga još i ja vjerujem, da ako čuju, a trebalo bi to malo češće ponoviti na televiziji, da će odziv biti mnogo veći," kazala je Anica Ibrahimović, penzionerka iz Tuzle.

S obzirom na sve lošiju socijalnu kartu stanovnika i na sve tanje i manje kućne budžete, u Narodnu kuhinju "Imaret" Tuzla svakodnevno se prijavljuju novi članovi. Dnevno se priprema oko 2.400 obroka za korisnike Tuzle, Lukavca, Gračanice i Kalesije.

"U zadnjih dvadesetak dana, negdje oko dvadesetak osoba, odnosno pet do šest porodica je zatražilo našu pomoć. Oni su došli da se prijave u Narodnu kuhinju, mi smo njih prihvatili, prijavili i oni su trenutno naši korisnici," istakla je Mensura Husanović, direktorica Regionalnog centra "Merhamet" Tuzla.

Zbog sve teže materijalne situacije mnogi naši sugrađani su u stanju potrebe, zato budimo humani i pomozimo im da prevaziđu ove teške trenutke. Ako imate viška hrane i odjeće donirajte ih onima kojima je neophodno, kako bi smo našim sugrađanima pomogli u ovim hladnim danima.

Autor: Asim Šarić

 Istočna Bosna